DREMA 2023
Oddział Center-Mebel przy ul. Elewatorskiej 29b to nowe miejsce na mapie Białegostoku, w którym już od progu czuje się pasję i zaangażowanie. Każdy kolejny krok potwierdza, że królują tu design i funkcjonalne rozwiązania od polskich i zagranicznych marek. A najprzyjemniejszym doświadczeniem jest pobyt w znajdującej się na piętrze Strefie Designu, otwartej 22 czerwca.
Oddział Center-Mebel Białystok łączy wiele funkcji. To centrum płyt, okuć oraz akcesoriów meblowych, jak również nowoczesny park maszynowy, umożliwiający realizację usług dla fachowców z branży meblarskiej. Strefa Designu to nowe miejsce, które oferuje asortyment do stworzenia lub wzbogacenia każdego wnętrza. Począwszy od przestrzeni komercyjnych, przez domowe, a kończąc na tarasach i ogrodach.
Na wyżynach kreatywności
W atmosferze radosnego oczekiwania, po 14 miesiącach od rozpoczęcia inwestycji. 22 czerwca 2023 roku właściciele Center-Mebel mogli z dumą ogłosić jej zakończenie. Oficjalne otwarcie Strefy Designu w Białymstoku było prawdziwym sukcesem. Wydarzenie przyciągnęło uwagę nie tylko licznie zgromadzonych gości, ale też przedstawicieli zagranicznych marek, a atmosferę dodatkowo podgrzały przemowy współwłaścicieli.
Grzegorz Kurak sięgnął pamięcią do roku 1996, gdy zakładał firmę Center-Mebel. Jeżeli coś robimy z pasją z sercem, to później spotykamy się właśnie w takim miejscu. Chciałbym, by było to miejsce, w którym można realizować ciekawe projekty i mam nadzieję, że będziemy was inspirować, ale i zaskakiwać – powiedział Grzegorz Kurak, współwłaściciel Center-Mebel. Podkreślił też, że jego firmie zależy na wspólnej realizacji projektów. Chcemy, żebyście przychodzili do nas i żebyśmy rozmawiali o tym z czym macie problemy. Byśmy wspólnie mogli wykorzystać potencjał i możliwości, jakie oferuje firma Center-Mebel. Dla nas te kontakty i relacje z architektami i inwestorami są jak powietrze.
To miejsce jest przepełnione energią ludzi, którzy tu pracują, energią tego miasta. Jestem pod wielkim wrażeniem i bardzo się cieszę, że mogłem brać udział w tym przedsięwzięciu i że jesteśmy w tym miejscu, i w tym mieście – dodał Andrzej Zawojski.
Następnie nadszedł moment, na który wszyscy czekali – oficjalne przecięcie wstęgi i symboliczne otwarcie Strefy Designu.
Chciałbym, żebyście się czuli zrelaksowani. Zapraszam – czujcie się jak u siebie, chodźcie wszędzie, bo jesteście u siebie i bawcie się dobrze – spuentował Grzegorz Kurak.
Publiczności nie trzeba było długo zachęcać do zwiedzania nowej przestrzeni. Na pierwszym piętrze budynku na zaproszonych gości czekał nieodkryty jeszcze świat designu i inspiracji.
Najbardziej jesteśmy zadowoleni, gdy możemy stworzyć całość: od konceptu po branding, identyfikację wizualną, którą opracowujemy z grafikami, z którymi współpracujemy, aż po wnętrze – powiedział o projekcie Strefy Designu Center-Mebel autor projektu – Damian Kozłowski, architekt i właściciel 74studio. – Jeśli chodzi o wnętrze showroomu, to ze strony inwestorów widoczna była potrzeba przekazania w jak najlepszej formie tego, co mają do zaoferowania, nie tylko architektom, ale też klientom indywidualnym. Tak naprawdę chodziło o to, żeby powstało miejsce przyjazne dla obu tych grup. Postawiliśmy sobie za cel, by tworząc Strefę Designu stworzyć miejsce, które nie będzie standardową ekspozycją. Zależało nam na tym, by przenieść gości do konkretnego wnętrza, które będzie wspólną przestrzenią z określonymi funkcjami i dzięki temu będzie pozwalało w naturalny sposób odnaleźć się w nim klientom. Próbując odtworzyć skrawek domu, w którym mamy i kuchnię, i garderobę, i salon. Bardziej niż ekspozycję projektowaliśmy wnętrze, które oddaje domową atmosferę.
Goście mieli okazję zwiedzić przestrzenie, w których zastosowane zostały rozwiązania z bogatej oferty Center-Mebel. Strefa Designu eksponuje produkty marek: Arpa Industriale, Beko, Blum, Citterio Giulio, Cleaf, Egger, Fenix, Franke, Gamet, Inoxa, Raro, Sevroll.
Jedna z kuchni stała się areną dla pokazu kulinarnego, który przygotowali utalentowani goście specjalni – Andrzej Andrzejczak i Jurek Sobieniak we współpracy z firmą Franke. Gotowanie na żywo okazało się strzałem w dziesiątkę a degustacja dała wszystkim możliwość docenienia nie tylko wyjątkowych rozwiązań kulinarnych, ale również jakości produktów.